Muottiin valetut vuodet – Muottituote Group täytti 50 vuotta

Onnelliset ja kiitolliset muotintekijät, Muottituote Group Oy:n Jouko (vas.) ja Jukka Nurmi (Kuva: Elmeri Elo)

Raumalla ja Joensuussa toimiva muottien ja ruiskuvalutuotteiden valmistaja Muottituote Group Oy juhlisti toukokuun alussa 50-vuotista historiaansa. Samassa tilaisuudessa julkaistiin yhtiön historiikki. Perustaja Jouko Nurmi, hallituksen puheenjohtaja Jukka Nurmi ja toimitusjohtajana toukokuussa 2023 aloittanut Tero Vanninen katsovat luottavaisin silmin tulevaisuuteen.

Kun yritys saavuttaa 50 vuoden rajapyykin, ei kyse ole onnesta eikä sattumasta. Puolikas vuosisata on vaatinut ahkeraa työntekoa, omistautumista ja rohkeita päätöksiä. Muottituote Group on kasvanut kahden miehen yrityksestä noin 70 henkilöä kahdella eri paikkakunnalla työllistäväksi yhtiöksi.

Jouko Nurmi perusti vuonna 1973 yhdessä naapurinsa kanssa Metallikoneistamo Nurmi & Virtanen kommandiittiyhtiön. Toiminta käynnistyi Nurmen perheen kotitalon kellaritiloissa, joita myöhemmin laajennettiin kasvaneen kysynnän ja monipuolistuneen konekannan myötä. Ensimmäiset työntekijänsä yhtiö palkkasi vuosikymmenen puolivälissä.

– Oman yrityksen perustaminen oli silloin ja olisi vielä tänäkin päivänä 50 vuoden kokemuksella helppo valinta. En kokenut aloittaessani pelkoa tai epävarmuuksia, vaan heittäydyin yrittäjyyteen täydestä sydämestäni. Varmasti lapsuudessa opituilla asioilla oli tähän osa syynsä – kun jotain tehdään, se tehdään täysillä, Jouko Nurmi kertoo.

Muutaman vuoden jälkeen hän otti yksin vetovastuun yhtiöstä. Kun kellaritilat kävivät pieneksi, rakensi Muottituote isot toimitilat Rauman Kortelaan vuonna 1984. Näissä tiloissa yhtiö toimi aina vuoteen 2019 asti, jolloin se muutti toiselle puolelle Raumaa entistä isompiin tiloihin. Joensuuhun yhtiö laajensi vuonna 2010, kun se osti entisen Perlos Tools:n toiminnot.

Perheyhtiön sukupolvenvaihdos toteutettiin vuonna 2003. Tällöin Jouko Nurmi jatkoi hallituksen puheenjohtajana ja hänen poikansa Jukka Nurmi siirtyi teknisen johtajan tehtävästä toimitusjohtajaksi.

Vuodesta 2017 lähtien Muottituote Group Oy:n Joensuun tehtaan johtajana toiminut yhtiön osakas Tero Vanninen nimitettiin nyt toukokuun 50-vuotisjuhlatilaisuuden yhteydessä uudeksi toimitusjohtajaksi. Jukka Nurmi jatkaa työtään hallituksen puheenjohtajana ja Raumalla tehtaanjohtajana.

– Tämä muutos tukee strategisia tavoitteitamme ja tuo uutta virtaa päivittäiseen tekemiseen. Teron vankka kokemus ja monipuolinen osaaminen vievät meitä kohti tulevaisuuden kasvuloikkia ja sitä kehitystä, jota näiden askeleiden ottaminen vaatii. Asiakasrajapintaan tai henkilöstömme suuntaan muutoksella ei ole vaikutuksia, Jukka Nurmi kertoo.

– On kunnia ottaa tämä tehtävä vastaan ja jatkaa perinteikkään perheyhtiön kehittämistä. Meillä on valtavasti potentiaalia viedä yhtiötä eteenpäin ja olen varma, että yhdessä Jukan kanssa saamme kirjoittaa uusia lukuja yhtiön pitkään historiaan, Vanninen sanoo.

Muottituote Group Oy:n hallitus Kari Koponen (vas.), Jouko Nurmi, Jukka Nurmi ja Tero Vanninen. (Kuva: Sanna Kinnunen)

Historiikki yrityksestä ja perheestä

Muottituote Group -nimellä yhtiö on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Vuosikymmenien aikana vahva luottamussuhde ja korkea laatu ovat luoneet tiiviitä kumppanuussuhteita. Muottituotteen asiakkaat ovat oman alansa huippuosaajia.

Kuten elämään yleensä myös yrityksen 50 vuoteen mahtuu ylä- ja alamäkiä. Tähän ajanjaksoon osuvat muun muassa 1990-luvun lama, matkapuhelinteollisuuden vauhdikkaat vuodet ja niiden hiipuminen, sekä liiketoiminnan laajentamistavoitteet Venäjälle. Kaikki nämä kokemukset ovat kasvattaneet Muottituotteesta sen yhtiön, joka se tänä päivänä on.

– Yhtiön kasvutarina on osa koko perhettämme, ja sen on mahdollistanut perheidemme järkkymätön tuki, sekä osaava ja kehittyvä henkilöstö. Kukaan ei tällaista jaksa, eikä pysty yksin tekemään, vaan se vaatii monien eri ihmisten todella kovia panostuksia, Jukka Nurmi muistuttaa.

Perheyhtiön vaiheet taltioitiin vuoden 2022 aikana koviin kansiin. Muottiin valetut vuodet – Muottituote 50 vuotta -historiikki julkaistiin juhlatilaisuudessa. Kirja sisältää vaiheita yhtiön historiasta aina perustaja Jouko Nurmen lapsuudesta kuluvan vuoden alkuun.

Koska kyseessä on perheyritys, on kirjassa mukana myös yrittäjien omaa elämää. Hienoja hetkiä ja haastavampia aikoja, jotka tavalla tai toisella linkittyvät myös yrityksen toimintaan.

– Mielestäni on tärkeää, että kirjassa on mukana yhtä lailla onnistumiset ja haastavat hetket. Se, mitä tapahtuu yrittäjän arjessa niin sanotun työajan ulkopuolella vaikuttaa työhön ja toisinpäin. Halusimme kertoa avoimesti rehellisen tarinan. Iso kiitos kaikille projektiin osallistuneille, Jouko Nurmi sanoo.

Koko henkilöstö juhli iltatilaisuudessa Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmirannan merellisessä miljöössä. (Kuva: Sanna Kinnunen)

Nopeaa reagointia kasvaviin tarpeisiin

Historia on luonut vahvan pohjan, jonka myötä tulevaisuuteen voidaan katsoa luottavaisin silmin. Muottituotteen tavoitteena on kehittyä pohjoismaiden johtavaksi valmistajaksi ruiskuvalun ja muotinvalmistuksen toimialueella. Viime vuosina tehdyt laajat investoinnit konekantaan ja infrastruktuuriin sekä osaava ja sitoutunut henkilöstö, tukevat näitä tavoitteita.

– Arvostamme osaajiamme ja haluamme panostaa heihin. Ilman ammattitaitoista, työhönsä sitoutunutta ja motivoitunutta henkilöstöä meillä on vain koneet. Koneet eivät tee työtä yksin, sillä taustalle tarvitaan aina osaamista ja halua kehittää omaa työtään, Jukka Nurmi painottaa.

Muottituote Group Oy on vahvassa iskussa. Yhtiölle kertyi vuonna 2022 liikevaihtoa 11,4 miljoonaa euroa, josta liikevoittoa 864 000 euroa. Jatkuvan innovatiivisen kehitystyön ja matalan organisaation myötä perheyhtiössä kyetään nopeisiin asiakkaiden tarpeita palveleviin ratkaisuihin.

Yksi esimerkki tästä oli keväällä 2020 kaikki yllättänyt COVID-19 -pandemia. Muottituote oli jo panostanut ruiskuvalutuotannossa lääketeollisuuden tarpeisiin, mutta kysynnän kasvaessa entisestään vaadittiin nopeita ja rohkeita päätöksiä. Konekantaa uudistettiin ja esimerkiksi Joensuun tehtaalle rakennettiin puhdastila. Isot miljoonaluokan investoinnit varmistivat yllätyksellisessä tilanteessa asiakastyytyväisyyden korkean tason.

– Omistajien tietotaito ja tietynlainen perheyrittäjyys ovat vahva noja nyt ja tulevaisuudessa. Muottituotteella on uskallettu tehdä isojakin investointeja haastavilla hetkillä. Uskomme siihen, että kun panostamme tuottavuuteen ja tehokkuuteen, se maksaa itsensä takaisin, Vanninen toteaa.

Kun yhtiön perustaja Jouko Nurmi katselee nyt keväällä 2023 ajassa taaksepäin, hän tekisi edelleen saman ratkaisun kuin maaliskuussa 1973 – eli perustaisi oman yrityksen. Onhan kyseessä ensisijaisesti elämäntapa.

– Vanhaa televisiosarjaa hieman muokattuna mukaillen, tässä istuu onnellinen ja kiitollinen muotintekijä. Katson Muottituotetta ja sen tulevaisuutta kaikin puolin valoisin katsein. Numerotkin sen kertovat, että Muottituotteen tarina tulee kehittymään myös tulevaisuudessa, Nurmi sanoo.

Muottituote Group Oy

  • Perustettu 1973
  • Erikoistunut teknisesti vaativien ruiskupuristusmuottien valmistamiseen ja ruiskuvalutuotantoon
  • Tehtaat Raumalla ja Joensuussa
  • Henkilöstöä yhteensä noin 70
  • Liikevaihto 11,4 miljoonaa euroa ja liikevoitto 864 000 euroa
  • Juhli 50-vuotista historiaansa Rauman tehtaalla 5.5.2023

TEKSTI: Marko Östman

Kuvia juhlasta