Huumepikatestien muoviosien valmistus siirrettiin Kiinasta Joensuuhun – ”Pelkästään tuotteen hinta ei ratkaise”

Salossa toimiva erilaisia pikatestejä valmistava yritys Salofa Oy on alkanut hankkia tuotteittensa muoviosat joensuulaiselta Muottituote Group Oy:ltä.

Salofa Oy valmistaa erityisesti huumepikatestejä, joita se toimittaa apteekeille.

Muottituote valmistaa Salofalle kahta eri muoviosaa. Salofa Oy ostaa myös laitteittensa automaation Pohjois-Karjalasta, nimittäin Ylämyllyllä toimivalta Kaptas Oy:ltä.

– Kun saamme nuo molemmat Salon-tehtaallemme, niin pikatesti on valmis muutamassa sekunnissa, tehtaanjohtaja Jarmo Nykänen Salofasta kertoo.

”Erilaisiin muutoksiin voidaan reagoida nyt paljon nopeammin kuin silloin, kun muovit saatiin Kiinasta.”
Jarmo Nykänen

Aikaisemmin vuonna 2013 perustettu Salofa Oy hankki muovituotteensa Kiinasta.

– Kun tuli korona ja sitten Ukrainan sota, muovituotteiden saanti Kiinasta vaikeutui ja siihen liittyi muutenkin epävarmuutta, Nykänen kertoo.

Vaikka voisi ajatella, että Kiinasta tuotu muovi on halvempaa kuin Suomessa tehty, näin ei välttämättä olekaan.

– Pelkästään tuotteen hinta ei ratkaise, vaan ulkomailta tuontiin liittyy muita kustannuksia, kuten rahteja ja tulleja. Me haluamme osoittaa, että Suomessa pystytään valmistamaan kustannuksiltaan kilpailukykyisiä tuotteita, Nykänen sanoo.

Tärkeää hänen mielestään on myös se, että hiilijalanjälki pienenee huomattavasti, kun muovit valmistetaan Joensuussa eikä Kiinassa.

– 8 000 kilometrin lentorahti jää pois. Lisäksi erilaisiin muutoksiin voidaan reagoida nyt paljon nopeammin kuin silloin, kun muovit saatiin Kiinasta.

Lisäksi pikatesteissä käytettävä muovi on kierrätysmateriaalia.

Muovikappaleet tulevat liukuhihnalta. Kuva: Juha Inkinen

Salofa Oy:n liikevaihto on kasvanut vuosien mittaan huimasti. Ensimmäisenä vuotena se oli 1,5 miljoonaa euroa, viime vuonna jo 13 miljoonaa ja tänä vuonna 18 miljoonaa euroa.

Koronapandemia oli tietyllä tavalla ”siunaus” salolaisyhtiölle.

– Valmistimme koronapikatestejä, jotka vietiin lähes täysin ulkomaille. Myimme niitä sinne toistasataa miljoonaa kappaletta, kun Suomeen niitä jäi vain muutamia tuhansia, Nykänen kertoo.

Huumepikatestien menekki on hänen mukaansa hyvin korvannut koronapikatesteistä saadut tuotot.

Salofa työllistää noin 20 ihmistä, kun Muottituotteen palveluksessa on tehdaspäällikkö Tero Vannisen mukaan noin 40 ihmistä. Muottituote toimii Joensuun Raatekankaalla.

Salosta muoviosien valmistajaa ei Nykäsen mukaan löytynyt.

– Muoviteollisuus on kadonnut Salosta miltei täysin. Täällä Joensuussa sitä on edelleen vieläpä vahvasti.

Tällaiseen pohjaan huumepikatesti valmistuu. Kuva: Juha Inkinen

Huumepikatestejä tehdään kuluttajille sekä ammattikäyttöön. Ammattitestejä on Nykäsen mukaan useita erilaisia ja kuluttajille yksi versio.

– Näitä hankkivat esimerkiksi vanhemmat, jotka haluavat varmistaa sen, etteivät lapsensa käytä huumausaineita. Jos mummolta on kadonnut lääkkeitä, pikatestillä voidaan varmistaa, etteivät lapsenlapset ole niitä syöneet.

Nykäsen mukaan myös huumeiden käyttäjät saattavat pikatestejä ostaa, mutta hän ei pidä heidän osuuttaan merkittävänä.

Huumeiden lisäksi pikatesti paljastaa myös alkoholin ja tupakan käytön.

Muottituote Group valmistaa erilaisia muovituotteita monille asiakkailleen. Yhtiön liikevaihto on Tero Vannisen mukaan noin 11,5 miljoonaa euroa.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 15.11.2022

Artikkelikuva: Jarmo Nykänen ja Tero Vanninen muoviosaa valmistavan laitteen äärellä Muottituotteella. Kuva: Juha Inkinen

Lue alkuperäinen artikkeli Karjalaisesta